Börje Bigro

Börje Ivars är grundaren och också företagets egna eldsjäl. 

Börje är oerhört driven och positiv. Det som driver honom och företagets utveckling framåt är ordning och reda, glada anställda och smakrika tomater. Utöver tiden han spenderar i växthuset åker han gärna iväg på resor eller åker ut med traktorn på åkern - Börjes egna version av meditation.

pärl

Genom alla anställdas flitiga arbete skördar vi årligen 3 miljoner kg vanliga runda tomater och 1,2 miljoner kg specialtomater. Eftersom vi handskas med livsmedel strävar vi mot att det som odlas inom våra väggar skall hålla hög kvalitet med den bästa smaken. Vi försöker att vara lyhörda för konsumenternas efterfrågan gällande sort och smak.

Våra vanliga runda tomater är av den smakrika och hållbara sorten Livento. Vår aromatiska och söta Dunne-tomat har blivit väldigt populär sedan vi började odla den år 2012. Dunne är en mini San Marzano tomat som vi odlar med ensamrätt i Finland tillsammans med Närpes Grönsaker. Körsbärstomaten har en längre tid varit populär hos konsumenten. Utöver dessa odlar vi dessutom "snäxi-tomaten" Sweetelle.

LED-belysing

Både vi och våra konsumenter behöver mat varje dag vilket betyder att vår odling är igång och producerar grönsaker hela 365 dagar om året. Tomatplantorna behöver mycket ljus och i Finland, under vinterhalvåret, räcker tyvärr inte de naturliga soltimmarna till. Därför behöver vi tilläggsbelysning under dessa perioder. Idag använder vi oss av både HPS-lampor och LED-lampor.

Vi strävar efter att hela tiden vara så miljövänliga som det bara går varför vi de senaste åren har investerat stort i energieffektivare belysning.

Lokalt vatten

Visste du att Finland har ett av de renaste grundvatten i världen? Liksom ljus behöver tomatplantorna mycket vatten för att bilda de röda, saftiga frukterna. Vi vill vara säkra på att vi har samma höga vattenkvalité som Finland erbjuder och därför tar vi vattnet från en grundvattenskälla som ligger ca. 10 km bort från vår anläggning. Denna källa utnyttjar vi tillsammans med tre andra grönsaksodlare under bolaget Bäckliden växthusvatten.

Hållbar energiförsörjning

Då plantorna trivs i varmt klimat behöver vi året runt hålla en medeltemperatur kring 20-21 grader inne i växthusen. För oss är det viktigt att använda ren energi och vi tror på en hållbar och effektiv matproduktion - därför använder vi oss av biobränsle som uppvärmning.

Vi eldar antingen med flis, torv och returträ som vi köper i närregionen eller så använder vi flis från egen skog. Vår värmecentral rymmer ca. 360 kubikmeter och har en maxeffekt på ca. 3 MW.

Team Bigro

Börje har under sina 30 år som växthusodlare utvecklat och byggt upp företaget där grundprincipen bakom arbetsfilosofin inom företaget är att alla skall behandlas lika och rättvist oberoende kön, ålder, nationalitet etc. 

Vem du än är som arbetar på Bigro gör du ditt bästa i alla lägen och ser alla företagets anställda som ett team. Alla skall hjälpa alla. På Bigro är det en självklarhet att alla anställda skall ska må bra och vara nöjda med sin arbetsplats. Är det en välmående arbetsplats leder det mer sannolikt vidare till välmående tomater av högsta kvalité. Den ekvationen är enkel enligt oss, går den ihop så lyckas vi.

En frisk arbetsplats för oss innebär även att all personal tar hygienen på största allvar så att inga sjukdomar och virus förs in eller sprids i växthuset. Hygienceller, desinficering av maskiner, förbud mot utländska grönsaker samt skyddskläder för besökare är bara några säkerhetsåtgärder vi vidtar för att lyckas producera rena tomater.

Made in Närpes

Öppen ansökan

För närvarande finns det inga lediga jobb. 

ng dunne

Stolta odlare för Närpes Grönsaker

Närpes Grönsaker är ett traditionsrikt, odlarägt packeri och förmedlare av inhemska växthusgrönsaker.